neděle 24. ledna 2016

Podána žaloba na Merkelovou



Skupina právníků podala žalobu ke Spolkovému ústavnímu soudu v Karlsruhe proti migrační politice německé vlády, informuje Spiegel.
Advokáti požadují, aby soud prohlásil rozhodnutí Angely Merkelové ze 4. září 2015, vyhlašující otevření hranic pro uprchlíky, za odporující Hlavnímu zákonu SRN. Jako porušení zákona je možné hodnotit i takovou okolnost, že Merkelová vystupovala proti používání norem Dublinské dohody a německých zákonů o poskytování azylu a práva pobytu.

© AFP 2016/ KAY NIETFELD
„Kancléřka SRN v rámci svého politického směru nemá právo překračovat hranice zákona a své pravomoce, které dostala od voličů prostřednictvím parlamentu", řekl autor žaloby, advokát z Düsseldorfu Clemens Antweiler. Podle jeho slov je Merkelová „recidivistkou", jelikož otevření hranic není zdaleka první rozhodnutí, odporující zákonům Německa a Evropské unie. Patří sem pochybná opatření, která kancléřka podnikala v rámci překonávání krize eura a v souvislosti s odmítnutím atomové energie.
Podle nejnovějších údajů pohraniční agentury EU Frontex přicestovalo v prvních deseti měsících minulého roku do EU asi 1,2 milionu migrantů. Evropská komise prohlásila, že současná migrační krize ve světě je nejrozsáhlejší od druhé světové války.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.