čtvrtek 21. ledna 2016

Dobrý Cukr

Od našeho stálého čtenáře Jiřího Sv. jsem dostal pěkný mail , něco pro zdraví, tak rád předkládám opět do naší sbírky ve štítku Zdraví.

Cukr se dá použít i jinak, ne jen k jídlu

Cukr se dá použít i jinak než na vaření...9 nečekaných tipů, jak použít cukr v domácnosti
Po cukru se tloustne, hovoří se o něm jako o zabijákovi 21. století. My vám ale přinášíme tipy, kdy vám cukr neublíží. Zkuste ho použít na spálený jazyk nebo na vyčištění kávomlýnku.

Trend dnešní doby velí nahrazovat rafinovaný cukr jinou, zdravější alternativou. Že se ale vyplatí mít aspoň jedno kilo ve spíži, o tom by vás mohly přesvědčit tipy na jeho přírodní využití jak v domácnosti, tak i na zahradě. Podle slov ekologa Vlastimila Váchy: „Každý návrat člověka k přírodě je ten správný. Leckteré metody našich babiček jsou dnes stále aktuálnější, nikoli staromódní.“ K čemu je tedy cukr dobrý ?

1. Řezané květiny udrží déle čerstvé

Do vázy nalijte asi jeden litr vlažné vody, přidejte 3 lžičky cukru a 2 lžíce octa, zamíchejte a vložte květiny. Cukr živí stonky, zatímco ocet zastaví tvorbu bakterií.
Díky cukru mohou vaše květiny vydržet déle čerstvé.

2. Vyčistí mlýnek na kávu i koření
Nasypte 1/4 šálku cukru (krystal nebo krupice) do kávomlýnku nebo mlýnku na koření a nechte jej běžet několik minut. Zapomeňte na rozebírání na díly, veškerý nahromaděný maz díky cukru zmizí. Jen pamatujte na to, že po čištění musíte cukr z mlýnku vysypat.

3. Udrží chléb a koláče čerstvé
Do vzduchotěsné nádoby na pečivo nebo do chlebníku přidejte několik kostek cukru.

4. Odstraní hodně odolnou špínu

Smíchejte 1 lžíci olivového oleje s moučkovým cukrem na pastu a rozetřete ji po celých rukou. Výsledkem budete překvapeni – ruce budou čisté a regenerované.
 

5. Zklidní spálený jazyk
Byli jste nedočkaví a vypili rychle horkou kávu? Položte si na jazyk kostku cukru a cucejte. Po chvíli se vám uleví.

6. Zbaví zahradu háďátek
Stop škůdcům, Háďátka jsou hlístice – škůdci kořenové zeleniny, ale napadají i okurky, rajčata, polní a okrasné rostliny. Jde o ploché „červy" dlouhé okolo 1–2 milimetrů. Přezimují hlavně ve sklenících. Na jaře se líhnou larvy, některé zůstávají ve výhoncích a další se stěhují ke kořenům. Napadená rostlina chřadne a kořeny se deformují.
Jestliže vytáhnete ze záhonu zeleninu s hrbolatými kořeny, máte co do činění se škodlivým zahradním červem. Posypte rostliny a půdu kolem nich hrstí cukru, čímž ničemu neublížíte, jen hlístici vytvoříte nepřátelské prostředí.
Hrst cukru si dokáže poradit s nepříjemnými škůdci.

7. Lapač much a vos
Smíchejte dva díly cukru s jedním dílem vody a uvařte sirup. Dejte ho vychladit, potom ho nalijte do keramické misky, kterou umístěte venku na zahradní stůl nebo na okenní parapet. Lepící směs se bude chovat podobně jako mucholapka. „Každý přírodní lapač je ekologický, šetří životní prostředí, působí bez chemikálií a hubí obtížný hmyz humánním způsobem,"říká Lenka Pánková z klubu ochránců přírody.

8. Zaplaší lezoucí hmyz
Ačkoli cukr škůdci přímo milují, spolu s práškem do pečiva se z něj stává jejich nejhorší nepřítel. Na jeden sáček kypřicího prášku počítejte se dvěma lžícemi cukru, smíchejte v misce a posypte tím všechna místa, kde máte podezření, že škodlivý hmyz leze. Opakujte podle potřeby.

9. Odstraní skvrny od trávy
Z cukru a teplé vody zamíchejte hustou kašičku a tu naneste přímo na skvrnu. Nechte jednu až dvě hodiny působit, a pak oděv běžným způsobem vyperte.  Taste zbraně našich babiček!.

Zázračnému hojení ran a snižování bolesti pomáha krystalový cukr.
Už dávno naši prarodiče používali krystalový cukr na různá otevřená poranění. Na začátku je zapotřebí ho dát na poranění ve větším množství, potom ránu obvázat. Pri následném převazování poranění se cukru už dává méně, protože rána se rychle hojí. Léčení s cukrem je doslova revoluční léčba. Po použití cukru baktérie nedokážou přežít, baktérie potřebují na množení a růst vodu. Cukr z rány vodu odčerpá, proto baktérie postupně odumírají, rána se hojí rychleji a bez bolestí. Cukr léčí proleženiny, různé vředy, léčí rány i po amputaci končetin, různé rány po operaci. Pacienti, kteří podstoupili léčbu cukrem, byli bez nežádoucích účinků, rány se rýchleji hojily a hojení probíhalo bezbolestně. Jde o léčení finančně nenáročné, nakolik nám stačí jen potravina - cukr, který má každá domácnost v kuchyni. V Evropě už v některých nemocnicích začali pacienty léčit krystalovým cukrem. Pacienti a lékaři vždy říkali: "Konec zdlouhavému léčení poranění ran a bolesti!"

Žádné komentáře:

Okomentovat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.