pátek 1. května 2015

Nové směry zdrojů energií a myšlení


I v České republice jsou lidé, kterým není lhostejná nynější energetická politika, s jejími vysokými cenami a závislostí na dodavatelích. Sice u nás se většinou úspěch neodpouští a vytváří ihned mnoho negací a nedůvěry, ale přesto se podívejte. Na Moravě ve Velkém Meziříčí existuje menší firma, „Fitcraft Energy“ která ukazuje možnou cestu pro obnovitelné zdroje. Její výrobek nese název SaveBox. Jejichb zařízením se dá vytvořit docela úsporný a samostatný ostrovní režim pro bydlení.. Nynější způsob skladování el. energie v olověných aku je nevýhodný a tak tato firma přišla se zařízením, jež obsahuje LiFePO4 články, které nevýhody olověných akumulátorů nemají. Tyto nabíjecí články lze nabíjet a vybíjet, aniž by docházelo k jejich zkracování životnosti. Celý přístroj je vybaven elektronikou, která udržuje optimální chod zařízení.


Firma totiž realizovala sestavení ostrovních systémů v mnoha odlehlých lokalitách doma i v zahraničí. Kromě domovského Valašska fungují například v Peru nebo jihoafrickém Lesothu, kde britská královská rodina financovala výstavbu nezávislého hospicu.
Fitcraft Energy následuje přirozený trend, který se kolem „zelené energie“ v současné době nastartoval – decentralizace energetické sítě směrem k menším buňkám uživatelů a hledání cesty k efektivnímu uskladnění vyrobené energie.
Více podrobností zde:

Dalším novým směrem jdou Japonci

V podstatě se vše točí kolem vody upravené speciálním filtrem. Kromě toho, že se uvedená voda výborně hodí k pití (v Japonsku se běžně podává v restauracích), jednou z jejích dalších vlastností je jiné uspořádání atomu-mělo by se jednat o to, že atomové vazby svírají jiný úhel, a voda mnohem snadněji než "normálně" přeruší vazby s atomy vodíku. Jsou uvedeny dvě hlavní aplikace:
za prvé se jedná o uvolnění samotného vodíku, a to buď stykem vody s hliníkovým nebo hořčíkovým práškem, anebo působením tlaku několika atmosfér. Výhoda je samozřejmě ta, že vše může probíhat za mnohem nižších tlaků a teplot než normálně. Za normálních podmínek například nestačí ani vroucí voda k tomu, aby se při styku s hliníkem uvolnil vodík.
Druhá aplikace je odvozena z té první, a jedná se o použití vody ve spalovacím motoru, což má ušetřit až 50% paliva. Vtip je v tom, že tlak a teplota ve válci jsou v tomhle případě dostačující, aby nastal rozklad uhlovodíků vodní párou (parní reforming)

Další dobrý nápad je z Holandska, kde technikům nebolí hlava z přemýšlení jako u nás, kde se zastavuje klidně orná půda a krajina  je od pohledu zničená. Myslím, že tento nápad by si naši inženýři měli vzít k srdci, např. při stavění parkovišť, autobusových nádraží atd.

1 komentář:

  1. tady není satansky otočený ALGIZ-NOT WAR https://www.youtube.com/watch?v=ALMs_3Nxvzw

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.