pondělí 25. května 2015

Dolar v nicotě budoucnosti





Ruské a čínské společnosti se začaly masově vzdávat dolaru ve prospěch juanu a rublu. Jedná se o reálný krok, který pomůže snížit vliv dolaru a vytvořit vícepolární ekonomický svět.
Objem směnných operací rubl — juan se za první kvartál 2015 zvýšil, ve srovnání se stejným obdobím v roce 2014, více, než šestkrát, prohlásil náměstek předsedy představenstva banky VTB Michail Osejevskij.
Přechod směrem k rublům a juanům už v oblasti zahraničně-ekonomické činnosti na plné obrátky probíhá jak u ruských, tak i u čínských společností, píše ruský list Vzgljad.
Ruské komerční banky, které zaznamenaly poptávku, začaly otevírat korespondenční účty v juanech. Navíc, stoupl i počet bank, ve kterých si mohou účet v juanech otevřít i běžní střadatelé. Tímto způsobem, rozhodnutí obou zemí vzdát se ve vlastní obchodní výměně dolarů a nahradit je národními měnami, které bylo minulý rok přijato na nejvyšší úrovni, je v praxi velmi rychle realizováno.

Podle názoru finančního analytika FxPro Alexandra Kupcikeviče, budou vzájemné platby v rublech a juanech pro ruskou podnikatelskou sféru výhodnější. Je to proto, že juan je vůči dolaru velmi stabilní. Nicméně, existují obavy, že „přílišné zpomalení tempa růstu Číny by mohlo čínské úřady donutit snížit kurs juanu, aby tak byl stimulován export", tvrdí analytik. V takovém případě pak bude výhoda ze vzájemných plateb v národních měnách na straně čínských společností. Tato rizika ale zatím moc velká nejsou. Není pochyb o tom, že vzájemné platby v rublech a v juanech mezi oběma zeměmi budou jenom růst. Kupcikevič nevylučuje, že by jejich podíl mohl v rusko-čínské obchodní relaci dosáhnout až 40%.
Pro Rusko není výhodné provádět platby „přes Ameriku" také s přihlédnutím k současným geopolitickým reáliím. Rusko, stejně, jako Čína, si přeje snížit vliv dolaru na světovou ekonomiku a vytvořit vícepolární ekonomický svět.
Změny na globálních trzích v krátkodobé perspektivě ale uvidíme jen stěží. S největší pravděpodobností budou takové změny vyžadovat roky. Nicméně, zmíněný krok by se mohl stát dalším silným předpokladem ke snížení jednopolarity světové ekonomiky stejně, jako jím bylo vytvoření Asijské banky pro investice do infrastruktury.
Juan má do budoucna detailně propracované plány na dobití světa. Právě jemu už dávno předpovídají roli nové rezervní měny a roli protiváhy k dolaru. A tato cesta je reálně uskutečnitelná, mimo jiné, i s podporou Ruska.
Zdroj: http://cz.sputniknews.com/byznys/20150524/446403.html

1 komentář:

  1. Až VYZÁBLÝ Karas,Duka a ostatní halíkové otočí korouhev na VÝCHOD...Zřejmě se v zaprdlém kráteru něco bude dít....Jinak CHLÁCHOLIVÝ FULFORD mě JIŽ nijak NEOCHROMÍ http://benjamin-fulford-cz.webnode.cz/news/hazarska-mafie-chce-darovat-financni-fondy-lidstvu-vymenou-za-svou-amnestii/

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.