neděle 28. října 2012

Výročí vzniku Československa




Důvody vzniku Česloslovenska
Vznik Československé republiky 28. října 1918 byl vyústěním tužeb českého a slovenského národa ve dvou směrech:
  • Nastolení spravedlivějšího společenského pořádku - zrušení zbytků feudálního bezpráví, zlepšení sociálního postavení pracujících lidí, vybudování demokratické společnosti. Humanisticky založenému T.G.Masarykovi a jeho spolupracovníkům se sice nepodařilo prosadit všechny pokrokové změny proti odporu pravicových skupin (velkého kapitálu, části církve, majitelů půdy a pod.), ale ve srovníní s dřívějšími poměry to byl velký krok kupředu.
  • Vymanění se ze staletí trvající německé (a na Slovensku částečně též maďarské) nadvlády. Masaryk, Štefánik a řada dalších osvícených veřejně angažovaných lidí pochopili, že Čechové a Slováci jsou v podstatě jen dvěma větvemi jediného národa "československého" a teprve jako takový patří do velké "rodiny" národů slovanských (spolu s Polským, Ruským+Ukrajinským+Běloruským, Bulharským, Srbským+Chorvatským, Slovinským ...).
Celý článek zde:      http://astronuklfyzika.cz/Ceskoslovensko.htm

Od naší čtenářky Terezky, aktuální:
Hezký den,musím vám napsat básničku,kterou mně řekla ráno dcerka.Týká se dnešního svátku vzniku samostatného Československého státu a říkala,že je to pro Slováky,když jsme byly ještě slepení dohromady,ale to že ona si už nepamatuje....

.HODNĚ ŠTĚSTÍ VY TAM, MÁME VÁS MOC RÁDI, POŘÁD JSTE NAŠI KAMARÁDI..Alžbětka-podotýkám,že je jí 8 let a jen žasnu,co se jí honí hlavičkou.T.

15 komentářů:

  1. Nastal boj v ringu - Klaus si doniesol tenisovú raketu, Mečiar boxerské rukavice, ako to mohlo dopadnúť. Mnohí, vrátane mňa, sa dodnes cítia zaskočeni, podvedeni, nik sa nepýtal. Bolo to o nás, bez nás. Malo by sa vyvolať "znovuklání" - ale ono už je na ceste, posielam free hugs .
    Alžbetko ďakujem !!!
    babka kamarátka Bed

    OdpovědětVymazat
  2. https://www.youtube.com/watch?v=vr3x_RRJdd4

    B

    OdpovědětVymazat
  3. Hezkej clanek , lidi by si meli uvedomit zase zpatky svou sounalezitost a zakladni lidsky hodnoty a zacit se jima ridit......mas ty to sikovnou Alzbetku:-)))).....proud

    OdpovědětVymazat
  4. Rozdelenie Československa sa mi nikdy nepáčilo bola to práca len hnusných papalášov. Ja som sa narodil na Slovensku, v šesťdesiatych rokoch som začal chodiť do školy v Hlučíne pri Ostrave a 1969 sme sa presťahovali naspäť na Slovensko. Vždy som mal aj mám pekné a dobré spomienky na severnú Moravu a rozdelenie ma veľmi zarmútilo. V Ostrave mám ešte stále príbuzných s ktorými sa stretávam. Aj vojenčinu som si odkrútil v severných Čechách vo Varnsdorfe. Aj manželka má príbuzných v Tanvalde takže sa cítime byť čechoslováci stále a veľmi nás to trápi, že nás rozdelili bez slušného opýtania sa, či s tým súhlasíme alebo nie, ale ja verím že sa to zmení.
    A Alžbetke ďakujem za peknú básničku.
    Vojtech.

    OdpovědětVymazat
  5. O to víc mě "dojímá" když vidím v letáku Kauflandu velkými písmeny: V neděli 28.října na Státní svátek je běžná otevírací doba. To je hnus!
    DV

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To není hnus, to je záměrná psychologická decimace národa, snad na to naše generace jednou dojde, vše v tomto systému je cílené a hlavně na ponížení lidské hrdosti, ale někteří si to i pochvalují.....

      Vymazat
    2. Ano, tim hnusem jsem měl na mysli přesně tohle... že je to cílené, a že jim na tu špinavou hru tolik lidí dobrovolně skočilo. Věřím, že se to změní. Všechno nejlepší nám všem k svátku!
      DV

      Vymazat
  6. To T.
    tiez mam rad deti, ked este nie su zmagorene tymto systemom. tam je najviac vidiet ten ludsky potencial, ktory mame. taktiez vela stastia nasim ceskym kamaratom.
    Daniel

    OdpovědětVymazat
  7. Hezký den,Al byla moc ráda,že vám udělala radost a Bed,když slyšela o kamarádce ze Slovenska,položila si ručičku na srdíčko a štastně se usmála.Víte došla jsem k přesvědčení,ikdyž se tomu člověk zdráhá uvěřit,že tady v tom našem malém Československu žije těch "sto důležitých opic",když o nás tak usilovně a dojemně pečujou ze všech sil(chem.,hnusný jídlo,usilovné zadupávání do země coby bezvýznamných a neschopných hlupáků).Takže my jim na ten západní konzum pěkně z vysoka....a naše myšlenky jsou moc a moc důležité!T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Alžbetka a Terezka. Som za Vás obe šťastná. Si správna máma.. Prichádza mi na um rozprávka Perinbaba. Je tam Alžbetka, čo sa do nej zaľúbil Jakúbko, priletel na perine a fúkal a fúkal, normáľny sneh, ako u nás dnes ráno. :-))
      Mám vnuka Jakúbka v USA, má necelých 8, je taká prostoreká opica. :_DD
      Bola som na západe v pracovnom pomere a chválabohu sa stalo, že po dvoch rokoch usilovného šetrenia som prišla o peniaze, libra šup dole. Vytešujem sa, že mám skromný príbytok, zdravie, deti, Boha. Mám čo nemajú miliardy ľudí.
      Zažívate chvíľami krásny pocit z pokory ? Nie z plazenia sa, pokoru vnímam ako úctu ku všetkému. Ku skýve chleba, hrnku mlieka, ku milej predavačke, mačke čo nevie chytiť myš :-D, detskému úsmevu, že môžem svietiť elektrinou a mám splachovací záchod, že som tu a ešte stále môžem dávať. Veď viete.
      Chcem urobiť pozvanie, komukoľvek z Vás, kto budete mať cestu niekam na Slovensko, rada Vás uvítam v domčeku.
      Pre Alžbetku s maminkou to platí dvojnásobne.
      Prajem všetkým spolupútnikom zo srdca to dobré, Be


      Vymazat
    2. Bed jsi zlato,Alžbětka je z Kubíka odvázaná :).Ta pohádka je moc hezká.T.

      Vymazat
    3. :-))) a :-)))) a :-))))) a ...... cmuk, B

      Vymazat
  8. :)Na tomto blogu se mi líbí, jak se tady překrásně mísí čeština se slovenštinou, něco mi říká, že se věci hýbou dobrým směrem. . iva PS. dodatečně také blahopřeji všem ke včerejšímu svátku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuším, tuším člověčinu... , Iva my sa občas "vyskytujeme" na istých blogoch vedno, že ? Mám rada Vaše komenty. Bed

      Vymazat
    2. Ano, Ben, je to tak:)mám tadé ráda Tvoje hlášky. Líbí se mi jak projevuješ lásku. Já to tak neumím podat, ale určitě nejsem bez citu:) KRÁSNÝ VEČER PŘEJE iva

      Vymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.