pátek 10. srpna 2012

Bez obalu a přímo

Velmi nerad se pletu do politiky, protože podle mého je to ta nejhorší lidská žumpa, ale tento článek otisknutý zde : http://www.blisty.cz/art/64399.html mne k tomu donutil a překvapil svou otevřeností, stojí za to!
Proč budu volit komunisty aneb Tahle země není pro starý
Jsem podruhé nezaměstnaný, a to jen proto, že zde lze beztrestně tunelovat. Pracoval jsem v pěti zaměstnáních: první dvě byla ve státním sektoru, zbytek v soukromém. Dvě ze tří soukromých firem se staly obětí tunelování – jak symptomatické pro dnešní dobu. Já a mnozí jiní jsme přišli o práci, aby si nějací gauneři koupili další auta, vily, jachty. Skoupí akcie firmy, maso sežerou, vyplivnou kosti a jdou o dům dál. Znova procházím tím ponižujícím kolotočem hledání práce – když už se člověk vůbec dočká odpovědi, je to něco ve smyslu „my se vám ozveme“ (rozuměj: už nás neotravujte) nebo „opravdu si velice vážíme vašich zkušeností, ale s politováním vám oznamujeme, že byla dána přednost jiným kandidátům“ (rozuměj: jste starý).
Je mi 43 let a připadám si jako obtížný hmyz tváří v tvář arogantním manažerským a personalistickým frikulínům (krásný český novotvar z free, cool a in), navíc neumím anglicky, byť se to dnes požaduje pomalu i po řidiči ještěrky. Dělal jsem vždy v českých firmách s českými lidmi; co jsem tedy měl dělat - každý rok platit desetitisíce za kurs angličtiny, aby byla stále „živá“?
Národ demograficky stárne, ale my zde máme kult mládí. Chcete-li být úspěšní musíte být (či mít): týmový hráč s tahem na branku, iniciativní, aktivitní, asertivní, dynamický, flexibilní, kreativní, precizní, odolný vůči stresu, orientován prozákaznicky a proaktivně, optimistický, s ochotou cestovat, mít zdravé ambice, english musíte mít fluent psanou i mluvenou (ano, i takovýchto jazykových hrůz jsou někteří frikulíni schopni), komunikativní, přátelský, mít osobní nasazení a schopnost stanovit si priority, mít schopnost zapálit se a žít daným produktem, vítat možnost cestování po celé ČR či Evropě, radostně přijímat nové výzvy, přenášet rádi své nadšení pro agilní vývoj na ostatní… A tak dále v duchu imbecilních frází novodobého manažerského newspeaku.
Je mi zle, když si pomyslím, že mě čeká dalších dvacet dva let, rvát se o to, aby se člověk uživil v tomto vlčím systému. A bude to – pokud se stávající trendy nezmění – stále těžší. Když přijde člověk o práci 5 let před důchodem – kde jej vezmou? Manuální pracovník už není tak zručný, nemanuální už nemá tak pružný mozek. Zbývá předčasný důchod, který je nižší a člověk je tak potrestán… za stáří. Kdo se důchodu nedožije, při stále se zvyšující hranici důchodového věku, ušetří státu ještě víc.
V páté třídě, na konci sedmdesátých let, mně a pár dalším výtečníkům náš třídní učitel vyčítal, že si nevážíme toho, že máme co jíst, a že naši rodiče mají práci, že si nedokážeme představit, jaké to bylo dříve. Proč by nás měla zajímat navždy mrtvá minulost, říkali jsme si. U nás socialismus zvítězil a postupem času měl zvítězit na celém světě, tak nás to učili, tak jsme tomu věřili. A hle, co se za zpěvu Sirén o svobodě a demokracii o jednu dekádu později nastartovalo – pane učiteli, přijměte moji omluvu, ať již jste mezi námi nebo ne. Jeden známý komentoval někdejší politická školení – o socialismu nám lhali, ale o kapitalismu ne.
Petr Cibulka, který – pokud mě paměť neklame – vystupoval již krátce po tzv. sametové revoluci s tezí, že se jedná o privatizační puč, byl přehlížen jako zahořklý člověk, jemuž nenávist zaslepila rozum. Vždyť přede, ehm, láska a pravda zvítězila, že. Jenomže ona především zvítězila neviditelná, ale opravdu neviditelná (a beztrestná) ruka trhu. Komu se dnes, po 22 letech rozkrádání, korupce a rdoušení střední třídy, zdají jeho slova neadekvátní?
Můj kamarád, který byl dlouhodobý volič ODS, mi řekl, že bude volit komunisty. Proč komunisty – protože nekradou. Už ho nezajímají programy, tak jako tak irelevantní ve snaze politiků si především nahrabat. Tak se nám dnes smrskly ideje – volit ty, o kterých si myslíme, že nebudou týrat tuto zem. Když i takový John Bok, kterého nikdo nemůže podezřívat ze sympatií ke komunistům, má ve svém článku podobně zahořklý tón, co se jiného stalo, než že naše polistopadové panstvo dokonale zdiskreditovalo demokracii, popř. nastolilo to, čemu se dnes s oblibou říká demokratura?
Proč je stále více slyšet slova „zlatí komunisté“?
Vždyť komunisté kradli také, řeknou mnozí. Ano, ale kradli s mírou a ne na pět generací dopředu. Proti rezidencím dnešních špiček jsou vily tehdejších komunistů chudičkými chatkami skromných milovníků přírody.
Vždyť komunisté zavraždili Horákovou, Slánského a další, řeknou mnozí. Je tento režim humánnější, když nevraždí lidi přímo? Kolik životů mají na svědomí exekutoři, právníci, tuneláři a jiné hyeny? Může si umýt ruce jako Pilát? Ve svém okolí znám jeden případ člověka po padesátce, kterého propustili z práce. Novou si v této době, posedlé kultem mládí a dravosti, nenašel a spáchal sebevraždu. Měl ženu a dítě, byl dobrý člověk, jediná jeho chyba byla, že neobstál v surovém darwinismu dnešního kapitalismu.
Vždyť komunisté opovrhovali lidmi, řeknou mnozí. Snad ano, ale nedávali to tak najevo a neopovážili se označovat lidi jako lůzu.
Vždyť za komunistů se musela držet huba a krok, řeknou mnozí. A dnes ne? Zvláště v dnešní době se ve strachu o práci nechají lidé šikanovat. Dříve jsme měli ideologický náhubek, dnes ekonomický.
Vždyť za komunistů byla dvojí morálka, řeknou mnozí. Ano a někteří pochopili tento nešvar tak, že pro jistotu nemají morálku žádnou – to je lepší? Že se jinak mluvilo doma a jinak na veřejnosti, platí i dnes – zkuste v současné době říci křivé slovo o některých dnešních posvátných kravách, např. o multikulturalismu nebo o tzv. diskriminovaných, sice nepůjdete do vězení, ale budete dehonestováni, v lepším případě ignorováni.
Vždyť především komunisté se po sametu dostali k majetkům, díky předchozím vazbám, řeknou mnozí. Odhaduji, že to především byli ti, co „byli u komunistů“, tedy ti, kteří dnes budou věřící, zítra ateisté, pozítří komunisté, další den kapitalisté a další třeba feudalisté – podle toho, kde je plné koryto.
Vždyť komunisté a jejich 40 let plánovaného hospodářství mohou za dnešní ekonomický marasmus, řeknou mnozí. Je však zajímavé, kolik stovek miliard bylo po jejich špatném hospodaření k rozkradení! Ovšemže se potom díky tempu a kontinuitě rozkrádání můžete dalších dvě stě let vymlouvat na 40 let socialismu, že páni politici. Vždyť za komunistů nebyla svoboda, řeknou mnozí. Jenže svobody se nenajím, navíc dnes tu máme svobodu krást na jedné straně a svobodu se nechávat okrádat na straně druhé. Když jsem sledoval film Sama v čase normálnosti, příběh z doby normalizace, éry – jak se dnes s oblibou říká – bezčasí a šedě, kdy se strach vplížil i do snů, žádnou tíseň jsem nepociťoval, naopak jsem si říkal – jak rád bych vyměnil tehdejší starosti za dnešní. Nesnášel jsem stádovité první máje a jiné manifestace, fronty a ideologické fráze (ty, co se týče pitomosti, jak píšu výše, dnešní manažeři mnohonásobně překonali), ale to bylo vše. V rodině jsme na politiku občas zanadávali, ale vcelku jsme politikům věřili, i směru, kterým nás vedli. Na rozdíl od dnešní naprosté deziluze, kdy začít debatu o politice je spolehlivý recept, jak si zkazit náladu.
Vždyť za komunistů nešlo svobodně cestovat, řeknou mnozí. To dnes nemohu také, protože na to nemám peníze. Ovšem v okruhu blízkého pohraničí je tato svoboda cestovat potřebná více než kdy jindy: abychom s nižší kupní silou mohli nakupovat levněji než u nás v zemích s vyšší kupní silou. Že to kandidát na prezidenta P. Sobotka považuje za pozitivum, je buďto ukázkou cynismu nebo hlouposti. A ty fronty za komunistů, řeknou mnozí. Nu ano, dnes se fronty na banány nestojí, dnes se stojí fronty na pracovních úřadech. Víte, že bych raději stál frontu na banány?
Říkal jsem si, co se to s touto zemí stalo, když je dnes možné, aby exekutor nezaplacenou pokutu v MHD vyšrouboval na desetitisíce, aby telefonní operátoři, banky a státní úředníci neomaleně okrádali občany, aby podomní prodejci elektřiny lhali lidem o slevě, aby je přiměli uzavřít nevýhodnou smlouvu, aby důchodci na předváděcích akcích trpěli hlad a žízeň, hrozby, že nebudou dovezeni domů a další odporné praktiky, jen proto, aby byli donuceni ke koupi nehorázně předražených zbytečností? Aby byl člověk pořád ve střehu, kdo se ho chystá obelhat, okrást, přepadnout? Jenže lidé jsou pořád stejní a těchto zrůd je asi v každé době zhruba stejné procento – to jen těmto nový režim jim umožnil vylézt z děr.
Nebudu už nikdy volit demokratickou stranu, za těch 22 let jste mi, páni demokraté ukázali, jak to umíte – plundrujete zemi hůře než nějací cizí okupanti. Zloději! Bezmocí a vztekem začínaly revoluce a vy děláte, co můžete, abyste si i z netečných udělali nepřátele. Nebudu volit staré tváře s novým logem, které se opakovaně vynořují, aby vše údajně napravily a následně, dostanou-li se k moci, nezmění se nic. Nebudu volit extremisty, byť některé z jejich metod by jediné na naše demokratické mocipány platily. Budu volit podle své zkušenosti – půl života jsem prožil v socialismu a nebyl to špatný život, byl mnohem důstojnější než dnes. Jak málo stačilo ke štěstí – mít práci, zabezpečenou rodinu, nebát se budoucnosti, nebát se pořídit si děti a nebýt mocnými považován a označován za lůzu. Nenávidím tento režim, který mi vzal dvě dobré práce. Budu volit komunisty. 

41 komentářů:

  1. Hezký den,hm to je hezké téma,přiznat se k tomu,že budu volit komouše.Tak já se taky přiznávám.Moji oba dědečci byli komunisti,ale takový ti "blbí",co věřili v tyto ideály,pro všechny všeho dost,ale samozřejmě byli oba pořád chudý,nehamtali a nekradli,prostě blbci?!Když začala u nás "svoboda",zrovna jsem pracovala v Praze,bylo mi 18 let.Přijela jsem domů,do vesnické díry,celá nadšená,jak to ted bude všechno lepší a moje máma na mne koukala a řekla,víte děti,já nevím,co nás ted čeká.Ona se neradovala,nejspíš to "věděla",co se bude dít.No ale přiznám se tady,že jsem komouše volila pokaždé(ikdyž můj první manžel mi to výslovně zakázal-ještě že je hlasování tajné :)),protože jsem si říkala,musí být nějaká rovnováha,aby nepřevažovala jen jedna strana mince.Takže volím komouše dál,ikdyž dělali všechno to,co je v článku,prostě snažím se o proti váhu a nesnáším, když starý lidi nemají co jíst a když se mimina hážou do popelnic.Mám asi sociální cítění a nechci se nechat převálcovat svým "vlčím" nebo "ještěřím" nebo jak se tomu různě říká genem.Jsem lidská bytost a tak se snažím chovat podle toho.T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to T:
      Děkuji za upřímnost a vážím si ji, hlavně v tomto ošemetném tématu, ale vystihla jste jednu věc, pomoci rovnováze, která by byla stejně nastolena i bez našeho přičinění, jen by déle trvala a od tohoto bodu je potřeba se odrazit dále.

      Vymazat
  2. Vážení.
    Je to hodně šikovně napsanej článek, kterej bezpochyby vyjadřuje dost velkou míru pravdy a hlavně mínění současný většiny občanů. A to je na tom přímo obludný. To jsou Sionský protokoly v praxi. Jednou použijem politiky, jindy proletáře, atd.! Ale všimněte si, že v tomhle až příliš dobře napsaným článku, chybí něco moc důležitýho! A to ukazuje na stejnou agendu. Není tu totiž jakejko-li náznak řešení. Protože prohlásit budu volit komunisty, má stejnou platnost, jako říct ... budu volit špačky? Tedy z hlediska řešení je to plácnutí do vody. Ale z hlediska Systému je v tom obludná síla!!! Popleta M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co tedy KONKRÉTNĚ navrhuješ ty?
      Vlabi

      Vymazat
    2. Přeji hezký den ;-)
      Podle mě je dnes už jedno kdo tam sedí,každý má svou hodnotu podplacení a zkorumpování
      (rodinná,psychická,finanční)Po roce 89 se tam vystřídalí(takřka) všechny strany co mohly.A nic se nezmění i když tam bude KSČ.Snad si nechcete nalhávat,že se opět z národní podniky,aby se zajistila stabilita pracovních míst!
      Aby tam nastala změna,tak tam musí jít osoba,která je bez rodiny,přátel a minulosti.
      Poznamenaný hořkostí dnešního života a hlavně s čistou myslí.
      živočich

      Vymazat
    3. Opět se zde projevilo české specifikum. Tím je snaha o to, aby se svět přizpůsobil člověku namísto aby se člověk snažil přizpůsobitt světu. Autor uvádí věk 43 let, mluví o ztracené práci 5 let před důchodem (žeby?) a jiné perly. Hrdě se hlásí nejen k tomu, že nic neumí, ale hlavně k tomu, že s tím nehodlá nic dělat. Ve svém článku si autor poplakal, ale tak říkajíc na špatném hrobě. Pokud bylo jeho cílem napsat fejeton o tom, jak to s naší zemí jde do kopru, skousla bych to. Souhlasím, že spousta věcí zde není v pořádku. Autorovi však uniklo, že tato situace je zodpovědností nás všech - podle hesla volte si demokraticky koho chcete, ale pak si nestěžujte Autor při své chvále starých pořádků zěpomněl na svobodu slova a názoru. V těch vychvalovaných dobách by totiž svůj článek těžko napsal bez následků a o publikování by si mohl nechat leda zdát (hezky v chládku). Je typicky českou vlastností na všechno si stěžovat a nadávat. Já říkám, že kdo nechce, hledá důvody, kdo chce, hledá způsoby. Taky jsem před časem přišla o práci, když prodali firmu, kde jsem pracovala. Dnes je mi 52 let. Jsem živým důkazem toho, že když se člověk přičiní, aby něco získal a k něčemu se dopracoval, funguje to. Druhou možností je sedět s rukama v klíně a litovat se. Já zvolila cestu tvrdé práce a dalšího vzdělávání, což doporučuji. Otvírá to nové možnosti. Někdo řekl, že mít úspěch znamená zvednout se víckrát než upadnout. Hezké, že? Nebuďme jako malé děti, které se vztekají a dupou, když není po jejich. Buďme pozitivní ke světu a on bude pozitivní k nám. Snažme se dát tomuto světu svou pracovitost, slušnost a morálku a hlavně začněme každý u sebe. A pokud někdo postrádá staré pořádky, doporučuji mu emigrovat na komunistickou Kubu. Tam si jistě přijde na své. Štastnou cestu přeji.

      Vymazat
    4. to Štastnou cestu přeji:
      http://www.youtube.com/watch?v=iRZPlH0-Sc4&feature=player_embedded#!

      Vymazat
    5. Uff...asi, abych si šel najít pas.. . . lidi jste prostě NEPOUČITELNÍ!!

      Vymazat
  3. Dobrý den, tento článek byl velmi smutny,vše , co je v něm podepisuji, před časem mi moje dvacetiletá dcera řekla, že neví, proč by měla volit ODS, jako já a co jsem s tím dokázala. Řekla mi, mami, ty ses vdávala v 18 a měla jsi družstevní byt a mohla být v klidu na mateřské. Na to jsem jí nemohla nic říct. MĚLA PRAVDU.já půjdu k volbám, ale vhodím tam prázdnou obálku, aby nedostal nikdo z nich peníze za můj hlas a věřím, NE, JÁ TO VÍM, ŽE POLITICKÉ STRANY V BUDOUCNU UŽ PROSTĚ NEBUDOU. Tomuhle už musí být konec a tak se také stane. Komunisti jsou zločinci, vrazi a nelidské zrůdy, úplně stejní, jako jsou představitelé ostatních stran. Jsou to zmanipulovaní hastroši v posledním tažení. Nemá cenu se na ně koukat a ani je poslouchat, mnohem lepší jsou pusinky, komedie, písničky, . . . . ahoj ivana

    OdpovědětVymazat
  4. Tady nejde o nezaujatě psaný článek. Pohnutek mohl mít autor několik, včetně osobních i těch manipulativních. Není tam napsáno nic, co není pravda, ale také tam není napsána pravda celá. Volit kohokoliv a přitom nechat běžet systém ve stejných kolejích je jen přikládání polen do ohně. Nyní jsme v takové fázi, že volby nezmění nic. Je to hra, která má nastaveny taková pravidla, aby vždy dopadla tak, jak je dopředu naplánováno. Osobně to vidím tak, že návštěva volební místnosti je vlastně potvrzením toho, že daný člověk potřebuje někoho, kdo mu bude vládnout, že si neumí představit sám sebe, jako svobodného jedince. Je to vlastně kapitulace hrdosti a ztráta důvěry sama v sebe.
    Nedělám si žádné iluze o tom, že ta či jiná strana bude obsahovat jiný podíl charakteru lidí, než ostatní. To zaprvé. A hlavně o tom, kdo bude zemi vládnout/řídit (už z toho se mi dělá šoufl) nerozhodují voliči!
    Takto to prostě nepůjde, i kdyby byla 100% volební "docházka" a všichni do jednoho volili jedno číslo. Když lezu na třešeň, nemohu doufat, že budu trhat jablka.

    OdpovědětVymazat
  5. Suhlasim Matej.. ide oto ze si ludia volia to co si myslia ze je pre tuto chvylu mensie zlo miesto toho aby pozadovali napravu.Skratka cele zle..

    OdpovědětVymazat
  6. tento KIWI to srovná http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5XGYpgaKX1E

    OdpovědětVymazat
  7. Mrzí mne, že to musím napsat zrovna na tomto webu Iv, ale tento článek jsem neměl sílu dočíst a překvapuje mne, že jej tady "tisknete".
    Nadávat na systém a jeho představitele je jednoduché. Všechny jeho a jejich chyby a hnusárny v článku byly napsány a opravdu to tak je. Denně kolem sebe vidíme tunely jak do psí prdele (pardon), ale copak nadávat a hlásat "Budu volit komunisty!" něčemu pomůže? Myslí si snad autor článku, že komunisti něčemu pomůžou? Že by lidé zapomněli? Otevřeně přiznávám, že komunismus se mi hnusí. Idea je pěkná, ale neproveditelná!!! To zaručuje, že lidé zastřešení takovým systémem budou trpět... Jedním dechem dodávám, že dnešní systém a politiky neobhajuju. Všechno je to stejná pakáž.
    Velmi mě překvapuje, že jste tady tento článek umístil Iv. Už jen proto, že přece sám velmi dobře víte, že za všechno si člověk může sám. Že sám tvoří svou realitu. Autora článku je mi líto, ale za to, že ztratil práci, si může jen a jen sám. Stejně jako za všechno ostatní a zároveň za nic. Jestliže dnes má pocit, že nemá důstojný život, měl by na tom zapracovat. Volební lístek to ale nevyřeší...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to Fáďos:
      I toto je život, nic na tom špatného nevidím, je to pohled člověka z té druhé strany a jak v úvodu jsem napsal: že politika je největší lidská žumpa a za tím si stojím, zde bylo uvedeno jak umí zamávat z lidmi a jejich osudy.

      Vymazat
    2. to Fáďos:
      Jen dodatek - mně zase mrzí, že jste si nevšiml, že tento článek po článku z Islandem navazuje na něco podstatného a to jak jsou národy manipulovány právě uměle vyvolávaným tlakem a někdo se snaží, aby se dějiny točily dokolečka a nedej Bože, aby někoho napadlo něco nového.

      Vymazat
    3. Nevšiml... Poslední týden jsem strávil s kamarádem v sedle svého MTB s pár korunami v peněžence a stanem na zádech...daleko od počítačů a televizí. Mobil jsem měl k dispozici jen do té doby, než se vybila baterka a jednoduše jsem žil. Asi se to na mě podepsalo - nevím, co se celý minulý týden dělo ve světě a rozhodl jsem se taky zapomenout všechny události, které ke mě létaly poslední roky z různých médií - protože je nepotřebuji. A tak si nevšímám ani té manipulace, protože zmanipulovat se nechá opět jen ten, kdo to dopustí.
      Můj pradědeček byl několikrát vězněný za odpor komunistům...a to měl jen obyčejný krám v malé vsi, kde se prostě mluvilo bez obalu a přímo. Je sice hezké, že dnes bez obalu a přímo nějaký článek nadává na systém...jen abychom si potom bez obalu a přímo mohli ještě vůbec něco říct. Byl jsem malý, ale dobře si pamatuju pradědečkova slova: "Komunismus je pro lidi, kteří potřebují vodit za ručičku. Kdo se nebojí hrát sám za sebe, nepotřebuje systém."

      Vymazat
    4. Milý Fádˇo,je třeba si uvědomit,že z hlediska duchovního,jsme zde na Zemi zvolili každý svou roli a to má svůj důvod.Jsou zde pracháči a chudáci.Pracháči by měli pochopit,že sedět na hromadě peněz nemá žádný smysl a pomoci chudákovi(ikdyž víme,že přesně on je chudákem právě proto,aby si pracháč "něco" uvědomil) je nade všechny hromady zlata.Je lehké říci,je to blbec,protože se nesnaží a tak je chudej a leží pod mostem,jeho věc.Ale přijít na to ,že to není tak úplně pravda.....Přišla jsem zde na tento svět a to z nějakého důvodu,který si možná ani nepamatuji,ale pomoci bližnímu svému,je mou největší prioritou,ikdyž zrovna u toho vypadám jako největší blbec a ten komu jsem pomohla,mne klidně za týden kopne do zadku.Ale co,jsem jaká jsem a je to jen a jen moje volba,jak bych tak řekla,umřu si s klidným svědomím,at si říká kdo chce co chce.T.

      Vymazat
    5. to Terezka:
      Uf, taky velmi pěkný a pravdivý!
      ...Přišla jsem zde na tento svět a to z nějakého důvodu,který si možná ani nepamatuji,ale pomoci bližnímu svému,je mou největší prioritou,ikdyž zrovna u toho vypadám jako největší blbec a ten komu jsem pomohla,mne klidně za týden kopne do zadku.Ale co,jsem jaká jsem a je to jen a jen moje volba,jak bych tak řekla,umřu si s klidným svědomím,at si říká kdo chce co chce.............rovněž úplně stejné životní zkušenosti Terezko!
      Lidi, nestačím se divit, Vy rostete až k nevíře, kéž by jich přibudlo. Děkuji!!

      Vymazat
    6. Po pár dnech ještě reaguji. Omlouvám se za formu svých předchozích komentářů - byly psány poněkud v afektu. Za čím si naopak stojím, je jejich obsah. S tímto článkem jednoduše nemohu souhlasit a to i přesto, že váš pohled chápu (myslím obecně čtenáře, kteří komentovali).
      Pro doplnění posílám jeden z komentářů, na které jsem narazil. Netřeba k němu uvádět cokoliv jiného, vystačí sám o sobě:

      "Z hlediska státu nic nehledejme. Aby stát mohl něco dát, musí to nejprve někde vzít. Ze sebrané stokoruny vrátí občanovi dluh, takže tudy cesta nevede. Stát je jen určité procento jedinců, kteří parazitují na svém okolí a ještě svádí boje o to kdo urve víc. Dnes už se ani nesnaží aby to nevypadalo okatě. A to je právě úžasné, protože to dává jednotlivci jasný impulz k tomu aby přestal truchlit a postaral se sám. Když potřebujete pomoc, přece nejdete za státem, ale za sousedem, kamarádem, rodinou apod. Nečekejme ani na stát, ani na spasení, osvícení, ale realizujte vše co se jen dá, každý ve svém stavu a svých možnostech. Když prostě už nevíte kam dál, stačí touha a uvidíte že Vás zavede do dálav o kterých jste ani nesnili. Když přichází deprese, tak jen proto aby jsme si ji uvědomili, prožili a znovu ji neopakovali, zkusme příště jiný pocit ten přijde ať už z jiného úhlu pohledu, nebo ze snahy pochopit věci tak jak jsou. Co byla pravda včera, dnes již pravda být nemusí, ale to neznamená že tu pravda není. Protože včerejší pravdu necítíme, znamená to že jsme se vědomě posunuli dál, takže žádné truchlení, ale pochopení a radost z vlastního růstu. Představme si, jak se belhající se systém ztrácí v daleké minulosti a nový rostoucí lidé se vyvýjejí a zdokonalují bez toho aby je jakýkoli systém svazoval… Konec představ, právě se vše realizuje, pozorujme a snažme se sami vyrůst…"

      Je to na každém z nás, ne na těch nahoře. A v žádném případě nehodlám volit někoho, kdo mi bude bránit být sám sebou. Současná vláda nám hází klacky pod nohy a neustále obrací ukazatele špatnou cestou, ale komunisti nás rovnou spoutají, abyste nemohli ani utíkat přes ty klacky. O tom jsem přesvědčen. Historie mluví sama za sebe.

      V jednom z předchozích článků bylo řečeno, že mladí lidé se nechtějí nechat zotročit systémem, tak se radši jen flákají. Jsem jedním z těch, co se nechtějí nechat zotročit systémem, a tak si žiju po svém, vkládám naděje do nezvyklých věcí a riskuju se svým životem. Ale prosím Boha, aby na naši zemi neseslal takovou elitu, která mi rovnou zakáže s něčím nesouhlasit...

      Terezko: Samozřejmě, toto vím. Stejně tak můžu říci, že si ten chudák pod mostem jen prožívá svou roli. Dovolte mi ale, abych dodal, že absence jistoty je projevem strachu. Strachu z nedostatku... A taky pochyb v sebe sama. "Sám bych to neustál." "Kde bych byl bez toho důchodu, vždyť za život jsem si nic nenašetřil." ... Pochyby a strach.

      Děkuji Vám Iv, že jste mi dal možnost psát i tyto komentáře, které jsou v rozporu s článkem a Vaším přesvědčením - Vážím si toho, že jste je nezametl pod koberec.

      Vymazat
    7. Trošičku si nerozumíme, otiskl jsem názor jednoho občana a to ještě z BL, protože jsem považoval za vhodné i tento pohled zde uveřejnit ostatní komentáře k tomu, jež vyjádřili svůj názor také. Každého k tomu jeho názoru vedou nějaké body, jako zkušenost, náhled na život atd., ale nikdo, nikdo tady nikoho nechce ovlivňovat aby měnil názor, to je jen na něm, je svobodná bytost, takže se nemohu zlobit na nikoho zde, je to jeho právo a na to má jak se v demokracii nárok, pokud mu toto právo začnu odpírat, už to s demokracií nemá co dělat, a těchto zkušeností s odepřením vyjádření názoru nyní přibývá jak hub. Dost mne i mrzí, že mně vsunujete dle vašeho komentáře nějakou příslušnost k nějaké straně, dle Vašeho vyjádření: …Vaším přesvědčením…. Mohu prozradit jen to, že ani jedna strana, která v této zemi existuje není můj klub, lidé se musí naučit žít bez politiků a pak teprve bude dobře.

      Vymazat
    8. Nezveřejňuji ty příspěvky, jež obsahují agresi, zesměšňování, ironii, sprostotu atd. Mimo jiné se podívejte i zde:
      http://leva-net.webnode.cz/products/socialismus-versus-kapitalismus-prislo-mailem-/

      Vymazat
    9. Původně jsem to sem taky nechtěl dávat, ale co, je to můj názor, tak sem s ním. Co se konkrétně členů KSČM týče, tak si myslím, že v procentuálním zastoupení tam bude více lidí, kteří si dokáží stát za svým názorem i přes tlak okolí, tudíž nižší náchylnost ke korupci.
      Ti, co byli kdysi v KSČ a s první možností rychlým pohybem otočili kabát (mnohdy i několikrát) nejsou u mne v žádném případě lidi stojící si za svým názorem a za svou prací, ať je jakákoliv. Naopak, ti co zůstali, měli k tomu důvod. Myslím, že mnohdy věřili tomu, co dělají. V dnešní době být členem KSČM je pomalu stejně obtížné, jako v době totality mít cejch soukromého podnikatele či dokonce kapitalisty a je potřeba mít často velkou dávku odvahy a přesvědčení vyjít před lidi.
      To jen tak na okraj. Osobně k volbám nepůjdu, protože stejně jako k víře v cokoliv nepotřebuji rozkazovačného prostředníka, nepotřebuji ho ani k životu samotnému, takže nemám potřebu si takové prostředníky volit.

      Vymazat
  8. Hezký den,myslím,že jde hlavně o to,aby si lidé uvědomili,že společnost musí být sociálně spravedlivá, o nic jiného.Taky chápu,že všechny ty systémy jsou uměle vytvořený a panáci předem vybraný.Na nás se ted efektivně využívá strašení komoušema a rusákama.No ale co třeba si uvědomit,kdo stojí v cestě třetí světový válce.Je důležitý si uvědomit podstatu(nemůžu nechat chcípat ty méně obratný a néně schopný,ikdyž podle mne je každý v něčem šikovný a schopný,ale má smůlu,protože v týhle době zrovna ty jeho schopnosti nikdo nepotřebuje,tak at si chcípne?!)Je třeba si uvědomit,co je důležité pro všechny ne jen pro mne a pak se,jak píše Iv od toho odrazit správným směrem.A aby bylo jasno,tak jsem neprofitovala nikdy na žádném systému,vždy jsem ten neschopný blbec,který se dokáže postarat sám o sebe a svý děti,třeba tím,že přešíval starý oblečení na nový.Jak se k tomu budeme stavět,že at každý dělá co umí nám je to fuk,my se máme dobře(ale do kdy?),tak to je přesně to,co oni chtějí.Rozdělit lidi a dělat si s nima co se jim zlíbí.Ale lidi nesmí srát jeden na druhýho,jinak je nám celý duchovno na hovno!!!!Jsem se trochu rozčílila.T.

    OdpovědětVymazat
  9. No a ještě se přiznám,že jsem hlasovala proti vstupu do Eu a to se mi lidi přímo smáli,jak jsem blbá.No ted bych se mohla smát já jim,ale proč,taky na to po letech přišli,co to obnáší,ta slavná Eu.T.

    OdpovědětVymazat
  10. Politika je panske huncutstvo(to zas bolo heslo mojho strika). Je jedno koho volite!Ovladaju vsetkych ty sami ludia..a ako najjednoduchsie dostat moc do vlastnych ruk?Ponuknem vam dve(ci viac) moznosti(strany)na vyber...v konecnom dosledku je jedno ktora vyhra lebo vsetky ovladam ja,takze to aj tak bude smerovat tam kam ja chcem!Akurat budete mat pocit slobodnej volby!Falosny!:-)To je politika! ..Mailo

    OdpovědětVymazat
  11. Zatím tu nikdo nezmínil řešení které fungovalo v Libii. Podrobnosti se dočtete v dokumentu Zelená Kniha. Odkaz je tu: http://www.ulozto.cz/xrjAXps/muammar-al-kaddafi-zelena-kniha-cz-pdf?do=downloadDialog-freeDownloadForm-submit

    OdpovědětVymazat
  12. Vlabi,
    to je jednoduchý, nejprve jak to říkám v templáři oznamovat lidem, že všechny politický strany jsou součástí jednoho celosvětovýho systému. A to tady na blogu děláme. A pak se velmi snažit o to, aby systém přišel o svojí účinnou páku těchto velmi účelovejch zařízení pro politiky a naprosto k ničemu pro ty, kterejem podle direktiv od "ví pámbu koho" vládnou. A k tomu (dle mě)jedinou mírumilovnou cestou je naprostý ignorování voleb obecným lidem. Pak pol. strany nebudou mít k čemukoli mandát a nastane jejich totální Verichovský zesrandovnění! Já vím, že to pro hodně lidí vypadá jako pěkná pitomost, ale i politik je možná člověk? A většina č l o v ě k ů má obecně smysl pro humor a třeba některejm z nich dojde, že jsou šašky jak pro nás, tak i pro ty "bůh ví kdo to je". No a jinak už zbejvá (dle mě) jenom boj. Popleta M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to Popleta M:
      Velmi výstižný komentář! +++ Jen doplním, je to vždy jen o lidech, o jejich vnitřním poznání a vnitřníé skutečné podstatě a hlavně, možnosti kontroly, dokud lidé budou nedospělí, využijí vždy každý režim pro své osobní blaho (rádi se přiživí), takže je jedno, jestli je u moci rudá, modrá, fialová, růžová, vždy ze začátku by měla být vždy KONTROLA a až se ferovost zažije pod kůži, tedy jako samozřejmost, pak už nemusí být, je to tedy opravdu o výchově společnosti, zatím je to opravdu jen gladiátorská aréna i plná krve - bohužel.

      Vymazat
    2. Matěji a víš to,že stačí jedinný hlas,třeba od manželky toho panáka,co chce být zvolený a je zvolený a hotovo.Hele já to vidím na ty okna,ale vzhledem k tomu,že jsme Slověni,tak tam asi bude pod těmi okny sláma...T.

      Vymazat
  13. Vážení,
    ještě rád doplním, že tu základní a mnohdy ne zcela přesnou osvětu o který jsem se zmínil v komentáři, můžem na tomhle blogu dělat jen a jen díky toleranci a obětavosti Iv. A to Vážení v tomhle světě není příliš běžnej jev. Dík Iv. Popleta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to Popleta:
      Matěji, neblázněte, šel jsem teď kolem zrcadla a byl jsem rudej jak Husák - nebo ten orangutan s tou barevnou sedinkou - ta problematika je Matěji velmi široká a kluzká, zlomenina není vzácná, ale jistým záběrem věcí a odhalováním jistých věcí jde vše přirozeně a kdo na to má, číst mezi řádky a dávat si souvislosti dohromady se cítí pak fajn s vnitřním uspokojením a jsem rád za tyto lidičky, jež jsou čtenáři těchto stránek, opravdu to o něčem svědčí a že Vás je, nikdy jsem to nečekal a hodně dlouho jsem přemýšlel o otevření těchto stránek, asi to lidské plémě není tak na tom špatně a něco toho Božského v něm opravdu zůstalo a lidičkám zde hodně děkuji, a víte proč? Protože Vaše úvahy, komentáře mně dávají strašnou sílu a hlavně naději, že budoucí generace na tom bude lépe než my - fuj, jak kniha, ale je to fakt!

      Vymazat
    2. Veru..presne Iv..a jak uz bolo povedane tak vdaka Vam! zostavalo by ktomu len dodat.. Amen! :-) ...Mailo

      Vymazat
  14. Jak píše Terezka: "...jsem jaká jsem a je to jen a jen moje volba,jak bych tak řekla,umřu si s klidným svědomím."
    Je tam to důležité slovíčko - SVĚDOMÍ.
    Píšeme tu o tom skoro romány, ale řešení je jenom jedno. Je třeba, aby důležitá část lidí dospěla do stádia, kdy budou žít a řídit se svědomím. Tohoto stádia však musí dosáhnout každý sám. Nelze ho tam dotlačit ani nasměrovat, v tom je to úskalí. Nelze to uspíšit.
    Ale jsem moc rád, když zde vidím lidi, kteří jdou (alespoň podle mne) tím správným směrem.
    Možná by bylo vzrušující, když by se lidé tady diskutující někdy spolu sešli a mohli si podat ruce a pocítit energie druhých na vlastní kůži.
    Jsem tu s vámi moc rád.

    OdpovědětVymazat
  15. Když už se tahle debata tak hezky zvrhla, nedá mi to obrazně zvednout... sedinku (jak píše Iv) a jen malinko přihodit. Lidi čtu vás dlouho a nikterak se do diskuzí nezapojuju. Jen mám dnes prostě potřebu vám sdělit, že je tady opravdu fajn počtení. Někteří z vás mi píšou opravdu se srdce a kolikrát žasnu, že to jsou ty moje myšlenky tak skvěle podány písmem. Snad se neurazí ostatní, ale opravdu bych moc rád pozdravil Terezku - máš můj obdiv. Snad nevadí tykání - něco už taky pamatuji. Všem vám moc díky a hlavně Iv za vše okolo tohoto webu. Mějte se moc fajn LIDI!

    DV

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezka tě taky zdraví DV a je moc ráda,že jsi zvedl "sedinku".Je to až k neuvěření,že když přestaneme čučet na bedny a přemýšlet nad tím,co nám tam podsouvaj a najde se hodná duše,která nám vytvoří prostor pro to,aby jsme mohli spolu komunikovat a přidá spoustu důležitých informací,tak najednou zjistíme,že máme plno společného,dokážeme si pomáhat(viz vyřešený problém s počítačem) a dokonce se máme i rádi.To je přece moc pěkný,jak se začínáme dostávat do jednoty a možná na to nebude třeba ani žádná pohroma, aby jsme tyto "vztahy" uvedli přímo do života.Mám z toho velkou radost.A taky bych ráda řekla:"víc hlav,víc ví","každý může přispět svou troškou do mlýna".T.

      Vymazat
  16. Terezko,
    máš jako vždycky pravdu. Ale zkus si představit tu srandu, jakou by jsme tady a nejenom na blogu zažili, kdyby ten polida a každej z nich zvlášť ... dostal to svatý pověření pouze a lautr jen vod svý mámy? No, já už se teď chechtám přímo bláznivě. Nebo nejmíň jako s Amadeou při našich forbínách. A myslím Vážení, že ani nedojde na ty podestlaný Terezčiny vokna. Protože některý z těch politiků jsou rovněž l i d i ! A takovouhle řachandu by zvlášť v Moravsku-Česku - fakt aspoň ti inteligentnější neunesli. Popleta M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Matěji máš pravdu a moc Ti děkuju,protože ty mne dokážeš opravdu rozchechtat a taky plno věcí ujasnit.T.

      Vymazat
  17. Hezký den,taky vás mám všechny ráda a myslím Míšo,že až bude pravá chvíle,tak se taky setkáme,protože jsme beztak jen zapomněli,že se známe :).Jestli můžu,kdo chce at mi tyká,kdo chce at mi vyká(každému pasuje něco jiného),mně je to fuk.Netykám si jenom s těma,co mají snahu mi tykat z pozice své domnělé nadřazenosti,těm vytrvale vykám(což zde není ani náhodou).Ráda bych vám řekla,že mám potvrzeno,že určitě MÁME DUŠI.Sice jsem to nezměřila žádným přístrojem,ale vysvětlil mi to náš milý Iv(což je lepší všech měřících mašinek).Tak tedy,minulý měsíc jeden pátek se mi zdálo o mojí babičce,jak s ní mluvím,něco ve smyslu že je vše dobré a aby se nebála.Dokonce chtěla,abych s ní někam šla,ale to jsem jí řekla,že to nejde,že musím za dětma.V sobotu ráno,jsem to tady říkala rodině a ještě říkám,že to bylo divný místo,žádný okna,bez nábytku,takový šero(moje máma řekla,vidíš ty blbče,byla jsi málem v hrobě-ale to mi pořád jako by ještě nic nedocházelo).No a v neděli ráno(když už jsem jim tady den před tím vylíčila tento můj "sen"),zavolala teta,že babička v pátek v noci umřela v nemocnici.Na to,proč jsem to nevěděla,že babička je tam a že je nemocná,se mne radši neptejte,protože to je pitvání hnusných poměrů v jedné rodině a stejně to není důležité,pro to co chci říci.Iv mi vysvětlil,že to nebyl žádný sen,že babička(vlastně už mrtvá) mne volala a tak jsem za ní "šla",hezky rovnou do márnice,kam jí šoupli.Taky mi došlo,že mne tady ráno mohli najít bez duše(mrtvou),ale ty děti,jak řekl Iv,jsou pevný pouto a dobrý důvod k návratu.No a je to.Hodně mi tohle moje "reálný" ověření toho,že DUŠE fakt EXISTUJE,pomáhá když si někdy říkám,jsem já vůbec normální,tenhleten blázinec kolem,to snad ani nemůže být pravda?!Třeba to pomůže i někomu zde a to je ten důvod,proč to píšu.A ted mám babičku mnohem blíž,než jsem kdy mohla mít a mám jí moc ráda.T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezko,babičku máš hodně blízko,takřka vedle sebe.Její duše zůstala mezi námi.
      živočich

      Vymazat
    2. Je to uz davno..no jedneho dna vnoci zazvonil telefon.Otec sa zobudil a siel ho dvihnut no a ked sa vratil mima mu povedala ze vie..zomrela manzelka otcovho bratranca!Iked sa snou mama moc nestretavala prisnila sa jej a prosila ju aby sa jej moja mama postarala o deti(preco vsak ju netusime).Preto vedela co sa stalo.

      Vymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.