středa 23. listopadu 2011

Hledání práce II.


Pohovor
Konečně vás pozvali na pohovor. Zvláště důkladně byste nyní měli sledovat, kam se orientuje váš záměr. Jestliže budete myslet na to, co práce v daném podniku poskytne vám, budete mít jen úzkoprsý vnitřní záměr, to není ono, zatímco koncentrace myšlenek na to, co mu dáte vy sami, budou záměrem vnějším. Vnější záměr je důležitý, ten je nejaktivnější. Nastal čas, abyste z hlavy teď vyhnali cílovou vizualizaci, kterou jste si tento okamžik - realitu přitáhli, při pohovoru se odvrátili od sebe a zcela se soustředili na potřeby zaměstnavatele – zajímejte se v tento moment výhradně o jeho vnitřní záměr.
Z reklamních prospektů si zjistěte co nejvíce o příslušné společnosti a definujte si, na co jsou v ní zvláště pyšni a jaké rozdíly podtrhávají ve srovnání s konkurencí. Dobře si to ujasněte a určitě se o tom na pohovoru zmiňte, protože každá společnost, stejně jako každý egregor, má svou rezonanční frekvenci. Tato frekvence je charakterizována množstvím různých parametrů a proto definujte podstatu dotyčné firmy a zjistěte si, jaká etika v ní funguje – pevně stanovená, či volná? Pokud to jde, zjistěte si, jak fungují mezilidské vztahy – jsou ryze pracovní a oficiální, nebo přátelské? Co se ve vztahu k práci cení víc – entuziazmus a iniciativa, nebo disciplína a výkony; kolektivní práce, či individualita a tvůrčí pohled? A tak dále – to všechno jistým způsobem ovlivňuje spolupracovníky, vymezuje styl jejich chování a dělá z nich členy kolektivu. Pokud se vám podaří uchopit ducha společnosti, budou vás již na pohovoru přijímat jako jednoho z vlastních řad.
Před pohovorem si dopřejte shovívavost ke svým nedostatkům a hlavně k absenci jistých kladů, ty ukážete později, po přijetí. Jestliže víte o nějakých svých nedostatcích, jež by mohly zabránit tomu, abyste práci dostali, a tušíte-li, že postrádáte určité znalosti a zvyky, smiřte se s tím, ale nedávejte to najevo. Přijměte se takoví, jací jste. Přijměte u sebe vše, co byste jindy chtěli skrýt, a klidně se vydejte na pohovor. Ideální kandidáti neexistují, stejně jako neexistují ideální zaměstnavatelé, a tak lze směle odhodit vnitřní i vnější důležitost. Před sebou se z ničeho ospravedlňovat nemusíte, natož pak před ostatními. To nicméně neznamená, že na svých nedostatcích vůbec nemusíte pracovat. Ovšem v okamžiku pohovoru je naprosto nezbytné, abyste si ony nedokonalosti dopřáli.
Všichni víme, že na pohovoru nesmíme být nervózní, a proto se mnozí snaží silou vnitřního záměru se vzrušením bojovat. Jenže i když se budete přesvědčovat, jak moc jste klidní, a budete se přemlouvat, že se vůbec nevzrušujete – všechno bude na nic. S nervozitou se vám nepodaří vyrovnat, pokud neodstraníte její příčinu. Budete-li s ní zápasit, může vás natolik ochromit, že si budete připadat jako mumie egyptského faraóna. Nervozity se lze zbavit jediným způsobem: včas se smiřte s porážkou – o co jde, hlavu vám tam přeci neutrhnou – určitě se rychleji zklidníte, než kdyby jste s tím bojovali.
Přání být přijat vytváří nadbytečný potenciál, takže čím větší význam připisujete úspěšnému výsledku a čím je pro vás důležitější, abyste danou práci získali, tím menší šance vám zůstane. Je nutné, abyste záměr očistili od přání. Jdete na pohovor nikoli proto, aby vás přijali, nýbrž proto, abyste absolvovali pohovor. Nikoli jím projít, ale skutečně jej podstoupit. Nesoustřeďujte se na cíl, ale na proces!!!!! Žijte průběhem pohovoru a užívejte si jej. Nikdo tam nikoho neuštkne, nemáte co ztratit! Jen se uvolněte a uklidněte se; nalaďte se na něj. Je to přece úžasná příležitost představit se v nejlepším světle, tak si ji dopřejte. Zapomeňte na chmurné myšlenky, že zase šlápnete do bláta. S porážkou jste se již smířili, což znamená, že nemáte o co přijít.
Všechny myšlenky uchazeče se většinou orientují na to, aby se ukázal v co nejlepším světle, což odpovídá vnitřnímu záměru, ale to není ono. Jak se můžete prezentovat ještě lépe? Pomocí vnějšího záměru, který obrací upřímný zájem na problémy zaměstnavatele, poněvadž pouze v jejich světle se můžete ukázat lepšími, ne ve vašem.
Při zodpovídání dotazů tedy debatu neustále vztahujte ke kontextu problémů zaměstnavatele, ovšem zároveň zřetelně odpovídejte na zadané otázky, aniž byste vedli plané řeči a odbočovali od tématu. Zaměstnavatele značně roztrpčuje, jestliže uchazeč na otázky neodpovídá konkrétně a namísto toho se pouští do rozvláčných vysvětlování. Jakmile se však naskytne příležitost, dotkněte se témat ve smyslu, čím se zabývá společnost zaměstnavatele, na co je hrdá nebo jaké má potíže. Pohovor je třeba vést pouze na této platformě tak, aby vaše klady byly uvedeny ve světle problémů společnosti. Pohovořte se zaměstnavatelem o jeho obtížích, jakož i o tom, jak svými profesionálními schopnostmi dokážete pomoci s jejich řešením. To je vnější záměr, ten je v tomto případě nejdůležitější. Pokud se vám podařilo navést hovor do řečiště problémů zaměstnavatele, počítejte s tím, že hra se již děje podle vašeho scénáře a máte zaměstnavatele na své straně.
Koneckonců nepodaří-li se vám vybranou práci nakonec získat, znamená to, že nešlo o tu pravou. Ještě nevíte, jakých problémů jste se tak snadno a šťastně vyvarovali. Klidně čekejte na jinou, vhodnou práci a dostanete ji. Stane-li se, že vás bohužel přijmou na cizí práci, očekávejte problémy. Proto raději vyhledejte nějakou vlastní práci, což už umíte – především myšlenky na ni ve vás nesmějí vyvolávat ani sebemenší duševní diskomfort. Pak budete chodit do práce jako na svátek.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.