čtvrtek 3. listopadu 2011

Bakterie komunikují mezi sebou - příběh sté opice



Američtí vědci nedávno zjistili, že bakterie mají své vlastní informační sítě. Tato komunikace jim pomáhá úspěšně odolávat novým lékům, včetně tak zázračných antibiotik. Rovněž je zajímavé, že tato komunikace neprobíhá jen mezi jedním příbuzným druhem, ale komunikace nastává mezi všemi bakteriemi navzájem.
Až do nedávné doby se předpokládalo, že horizontální přenos informací genů je distribuován především mezi blízkými příbuznými, členy kolonie nebo jednotlivci jednoho druhu. Nicméně, nedávno se ukázalo, že tomu tak není. Podle výzkumu biologové z Massachusetts Institute of Technology zjistili tuto výměnu informací mezi různými druhy bakterií a je snadné pro ně, si vyměňovat genetické informace.
Někteří vědci toto přirovnávají k celosvětové síti internetu. Myslím, že tito tvorové připraví našim vědcům ještě hodně vrásek na čele, už dnes nezabírající antibiotika vědce zatím lehce polechtávají na jejich sedince. Horší bude, až budou muset přiznat, že celá příroda je vlastně inteligentní bytost, navzájem spolu propojená, to bude osina, jež je přivede konečně k maturitě dospělosti, maturitu z já-ega už mají za sebou a to na hvězdičku. Navíc je zajímavé, že tyto bakterie samy vyloučí nepodstatné informace a v „Bakteriálním internetu“ kolují tak pouze nejdůležitější genetické informace, ne bannerové reklamy, shopy a spamy.
Vědci jsou velmi překvapeni, že geny si vyměňují i odlišné skupiny, které se od sebe liší morfologicky a fyziologicky, přibližně jako kvasinky a člověk. Podle autorů tuto schopnost v předávání informací v řetězcích DNA získaly teprve nedávno.
Myslím, že to úzce souvisí vůbec s dnešním nástupem evoluce (Sluneční portál jede na 100%, spray nespray ) a jak se člověk mylně domnívá, že evoluce by se měla týkat jen jeho, ha, velký omyl, zde je zářný příklad dnešního rychlého vývoje, zatím pro nás pomalu neviditelného, ale jistého.
Podle mikrobiologů, jako je tato "globální genetická síť" je pro ně velmi výhodná z evolučního hlediska - je to díky ní, že bakterie mají tak úžasnou schopnost, velmi rychle získat odolnost vůči antibiotikům a jiným farmaceutickým lékům, drogám. Oni se diví, neznají příběh sté opice?
Co pak nadělají farmaceutické firmy se svými zázračnými léky, na které budou nové bakterie imunní – zkrachují? Velký moloch jako farmacie, nikdy nezareaguje tak rychle ve vývoji nového léku a lidé se vrátí zpět k osvědčeným preparátům z přírody, jež nám byla poskytnuta a kterou jsme museli zavrhnout. Nepotřebujeme vůbec pátou kolonu, manifestovat a nechat se mlátit pendrekem do hlav pro odglobalizování farmacie, bakterie a evoluční vývoj to v tichosti udělá za nás, nebo aspoň napomůže porušené přírodě k rovnováze, jak jsem psal o "Kladivu přírody".  Někteří z nás víme co zabírá a jak je svět uspořádán a nepovažujeme lež za pravdu, jen proto, že je řečena něčím, co má bílý plášť a mluví v televizi.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.