sobota 29. října 2011

Zimní a letní čas - opět poručíme větru, dešti.




Změna času je zbytečnost. Nic dobrého to nepřináší. Dle průzkumu z roku 2002 pro zrušení zimního času bylo 45 procent Evropanů. Rusko už střídání času zrušilo.
Letní čas zkrátí lidem spánek v průměru o 40 minut, podle různých studií vedl k nárůstu pracovních úrazů, k vyššímu počtu infarktů a sebevražd u mužů. Každý organismus ať chceme nebo nechceme má své vnitřní hodiny, které se řídí podle střídání světla a tmy, přirozeně jsme součástí přírody, i když se to některým „odborníkům“ nelíbí. Narušování vnitřního času organismu zvyšuje riziko rakoviny, obezity nebo deprese.
Tvrzení, že přechod přináší výrazné energetické úspory, je lež. Ve Francii tato úspora byla podle průzkumu před šesti lety pouze 0,014 procenta, v Bulharsku 0,01 procenta, ve Slovinsku a v Estonsku byla úspora nulová. Výsledek reakce přírody na člověčí vynález naopak způsobil např. sníženou dojivost skotu, neboť zvířatům změnu času nařídit nelze. Vyskytuje se i zvýšení počtu dopravních nehod kvůli střetu automobilů se zvířaty v době změny času a dělá problémy i počítačovým programátorům. 
Zrušení letního času by bylo proti zájmům například podnikatelů v turistice. Evropská komise navíc není zastáncem zrušení letního času a nehodlá měnit zaběhnutou praxi. Navíc by i musela znovu řešit směrnici, kterou v roce 1994 harmonizovala letní čas v Evropě kvůli synchronizaci jízdních řádů, takže toto je strašně důležitý aspekt, zdraví lidí, jež jsou   zdrojem daní, je v těchto případech  nějak  nezajímají.
Je to jednoduché, citlivější jedinci na tuto změnu velmi reagují a Drsňáci na to nereagují vůbec, ba naopak, takže komu to prospívá?

 No jistě, drsnému, sobeckému, bezcitnému a egoistickému prostředí a jejich příslušníkům, jež jsou mimo kolej přirozených přírodních cyklů, je toto balzám. Ruská vláda letos letní čas zrušila, ale my budeme nadále poroučet větru, dešti a času. Je zajímavé, jak se vláda, instituce, firmy atd. v reklamách, nařízeních a zákonech starají o nás občany, abychom byli zdraví, psychicky se cítili dobře, nekouřili tam a tam, pili nádherné balené „mrtvé“ vody, neshromažďovali se bez povolení(asi kvůli "revoluční chřipce"), kupovali „kvalitní“ zahraniční potraviny, asi proto, aby naše pracovní aktivita vydržela do přispívání na pokladnu formou daní jen do důchodového věku a pak konec. Jaká to nádherná starost, až se chce plakat a děkovat jim až do konce života.

Takže si shrneme ty nejdůležitější aspekty.

Prvotním důvodem pro jeho zavedení byla úspora elektrické energie. Tento argument byl však mnohokrát zpochybněn. Například podle měření zaměstnanců Pražské energetiky je úspora elektrické energie pouze v období okolo rovnodennosti v rozsahu jednoho procenta.
Zavedení letního času vede ke zvýšené spotřebě pohonných hmot, protože lidé jezdí auty až do večerních hodin. Nicméně i přes argumenty odpůrců zůstává střídání zimního a letního času zachováno a náš organismus se s ním dvakrát ročně musí vyrovnat.

Studie, zveřejněná v roce 2008 v magazínu The New England Journal of Medicine, zjistila, že první tři týdny po změně zimního času na letní vzrůstá výskyt srdečních záchvatů o šest až deset procent. Podle studie z roku 2007, kterou citoval magazín Science Daily, nejsou naše cirkadiánní rytmy (biologické rytmy o délce přibližně 24 hodin) schopny na změnu času ze dne na den zareagovat. Právě kvůli tomu má s přechodem na letní a zimní čas problémy přibližně čtvrtina lidí.

Změna času však nemá vliv pouze na vaše tělesné zdraví, ale promítá se i do psychiky. Australský výzkum z roku 2008, zveřejněný v magazínu Sleep and Biological Rhythms, dokázal, že se změnou času souvisí i počet sebevražd.

Přechod na zimní a letní čas se negativně odráží i na počtu automobilových nehod. Podle studie z roku 2001, zveřejněné v magazínu Sleep Medicine, první dny po změně času na letní prudce stoupá počet havárií.
Kanadští vědci došli ke stejnému závěru, když v New England Journal od Medicine zveřejnili výsledky zkoumání, podle nichž po změně času narůstají dopravní havárie o osm procent. Podle švédského výzkumu se dokonce bezprostředně po změně času na letní zvyšuje počet havárií o jedenáct procent. Ale to přece nevadí, hlavně že skoro každý druhý rok měníme lékárničky, svítíme v létě přes den se Sluníčkem protijezdci do očí, atd. to jsou přeci nejdůležitější věci pro naše zdraví, hlavně že se točí prachy.

Tady jsou některé reakce čtenářů v diskuzi na novikách.cz ( neupraveno).

Zde reakce lidí, neodpojených od přírodních cyklů:

Čas je jeden! Jeho změny považuju za hovadinu! Mně to nevyhovuje! Teď nastane ten správnej!

Vše se dá zdůvodnit co vyhovuje druhým.I změna času se zimního na letní !
A který odborník na to přišel? Spousta jiných odborníků tvrdí, že to lidem škodí. Já nejsem odborník a dobře vím, že když si zvyknu na nějaký rytmus tak se mi na nový zvyká docela špatně. Někdy si zvykám i týden. Navíc se stačí podívat do statistik, jak stoupne počet sebevražd, když se díky posunutému času dříve stmívá a lidem chybí denní světlo.

jak je vidět, výzkumy se dělají poplatně účalu, kterému mají sloužit...

Mám dojem že v 89 parta kolem Havla a spol slibovala, že zůstane jen jeden čas a dost. Do dnes žádná změna. Pokud se přechází z letního na zimní je to o.k. ale obráceně se s tím tělo srovnává déle a o ekonomických úsporách se mluvit nedá...

Co je na tom prospěšnýho, že je o půl pátý odpoledne tma jak v pytli a ve škole si pak přijdu jak Mareček ve večerní škole. Akorát je to deprimující.

Nevím ,kde zjišťovali ,že to prospívá zdraví.Možná to prospívá těm ,co stávají v poledne viz.naši poslanci,ale ne dětem ,které musí vstávat v 6 hodin ráno ,protože rodiče musí brzy stávat do práce.

Jakej de*il tohle vymyslel???.... změny času.... proboha vždyť je to blbost....
Čas je jeden! Jeho změny považuju za hovadinu! Mně to nevyhovuje! Teď nastane ten správnej!

Zde reakce Drsňáků, takových, jakých si tento systém přeje:

Změna času je rozumná a osvědčená věc !

nevím mám radši letní čas. Ale člověk si nějak na to zvykl že 2x do roka se mění čas.

Mě zimní a letní čas naprosto vyhovuje.

Za týden už nikdo neví, že se čas změnil. A chytrolíni tady to zas do nekonečna budou řešit.

To je zase řečí o ničem. Vždyť je to směšné. Komu může vadit hodina sem nebo tam. Když lítáte na dovolené nebo služební cesty, vždyť překonáváte větší časové rozdíly. To raději nepoletíte ? (Toto je argument jak noha!)

Naštěstí jich není tolik, ale sami vnitřně cítíte ten rozdíl v uvažování i stylu přednesu své myšlenky!











2 komentáře:

  1. Akorát bych se přimlouval za přesnější terminologii. Zimní čas se nepoužívá, to tu bylo jednu sezonu po válce a šlo o úpravu, kdy byl čas o hodinu zpět oproti standardnímu. Střídá se tedy čas letní (STD+1h) a standardní - pásmový, odpovídající času na 15. poledníku východní délky.
    Z historického hlediska, zavádění letního času je fenomén naší vyspělé civilizace z posledních dvou století, staré vyspělé civilizace dokázaly měřit čas velmi přesně, ale žádnou z nich nenapadlo s časem manipulovat. Takovou opovážlivost by bůh času potrestal. Tady to přehazování času vnímám, že máme potřebu poroučet přírodě, stavět se do pozice boha.

    OdpovědětVymazat
  2. to Anonym
    Letní čas je nesprávně (výmysl dnešní doby) a je to "Hitler čas" Správný čas v tomto pásmu SEČ.Nějaký zimní a letní jsou bláboly politiků. Příště prosím podepsat!

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.