středa 5. října 2011

Nejdražší letadla




B-2 Spirit: 2,4 miliardy dolarů.
B-2 je velmi těžké odhalit přes infračervené, akustické, elektromagnetické a radarové signály. Používaný od roku 1993, byly nasazeny v Iráku a Afghanistánu. Pro čs. radar TAMARA žádný problém, proto výroba radaru nepohodlná.


F-22 Raport: 350 milionů dolarů.
V době studené války byl koncipován jako soupeř se sovětským letectvem. Nosiče raket Cruise, velký dolet při nadzvukových rychlostech a není možné zaznamenat na radarech. Pro čs. radar TAMARA žádný problém, proto výroba radaru nepohodlná.


C17A Globemaster III: 328 milionů dolarů.
Vojenské transportní letadlo, používá stejné motory jako Boeing 757 a přepraví naráz 102 výsadkářů. V provozu od roku 1993 a byla použita v Afghanistánu a Iráku.


VH-71 Poštolka: 241 milionů dolarů.
Pro prezidentskou flotilu USA.


V-22 Osprey: 118 milionů dolarů.
Startuje a přistává jako vrtulník, ale může letět i jako standardní letadlo. Poprvé použit v boji v Iráku r. 2007. Marine Corps plánuje tyto letouny nasadit do Afghanistánu do konce roku 2011.


EA-18G Growler: 102 milionů dolarů.
Lehké základní vyzbrojení a pro elektronický boj. Vybaven pulsním elmag. dělem. Tyto letouny jsou schopny nejen najít protiletadlové radary, ale je i rušit, nemluvě o nepřátelské komunikaci.


F/A-18 Hornet: 94 milionů dolarů.
První letoun v provozu 1980, dvoumotorový stíhací letoun jak pro ničení pozemních , tak i leteckých cílů. Používá Kanada,Austrálie,Finsko,Kuvajt,Malajsie,Španělsko a Švýcarsko.
No co dodat, raději nic.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.