středa 14. září 2011

Únik mozků do Ruska.


Rusko se stává stále atraktivnější zemí pro zahraniční odborníky s vysokou kvalifikací. Loni byla pro ně zjednodušena pravidla vstupu a jejich příchod se zdvojnásobil. 



Jsou to velmi důležité ukazatelé, protože Rusko má zájem především právě o kvalifikované odborníky, prohlásil vládní šéf.
Podle údajů FMS přišlo během posledních devíti měsíců nejvíce odborníků z Německa: 14 procent celkového počtu zahraničních pracovníků. Deset procent jich přišlo z USA, o něco méně z Velké Británie a Francie. „Je to jasná odpověď na to, že zákonodárství zde funguje aktivně a v budoucnu přinese kladné výsledky.
Do poslední doby nebyl hlavním ruským problémem nedostatek potřebného množství vzdělaných odborníků, ale nekontrolovaný přítok nekvalifikovaných kádrů . Dnes se tento problém podařilo zmírnit díky změnám v migrační legislativě.
Jde o to, že fyzická osoba může najímat pracovního emigranta bez žádných kvót. Emigrant pouze musí platit měsíčně tisíc rublů jako státní clo. A pak může legitimně pracovat v Rusku. Ale za podmínky, že nepracuje v žádném podniku, ale pro fyzickou osobu.
Avšak při zjednodušení režimu pro zahraniční pracovní emigranty je třeba brát do úvahy možnost poskytnutí práce ruským občanům. „Ruská migrační politika má být pružná a přihlížet především k zájmům ruských občanů.
Kromě toho navrhuje FMS posílení práce v sféře migrační kontroly. V Rusku byl například zaveden mechanismus, jenž zabraňuje vstup cizincům, kteří dvakrát narušili Zákoník administrativních přestupků.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.