neděle 19. června 2011

Toulky přírodou - Suchý žleb.


Dnes jsem Vám připravil pěkný výlet, pěší, údolím „Suchého žlebu“ v Moravském krasu. Tato pěkná procházka tímto nádherným krasovým údolím je nejvhodnější v létě, kde Vám celé údolí poskytne příjemný chládek, pohlazení po Duši ,zde není žádný potok, proto taky název „Suchý žleb“.
Zaparkování:
Přijedete od obce Vilémovice směrem na Macochu. Auto zaparkujete na vyznačeném místě na mapě, je to ostrá zatáčka v pravo, kde dříve navazovala asfaltová cesta do Suchého žlebu. Je tam místo na parkování a bez placení, ne tak jak na vrchu u Macochy, kde se na Vás okamžitě vrhnou obecní nochsledi a zkasírují Vás, aniž by jste měli čas se nadechnout svěžího vzduchu. Zajímavá vlastnost nynějšího systému, za chvíli budeme platit i za dýchání a nebo pšouk.
Cesta.
Vydáte se směrem dolů, již na okrajích zarůstající asfaltce,ze začátku ještě dosti širokým údolím, obklopující nádherné a někde velmi staré smrky i listnaté stromy, nejvíce habry a jasany.
Po asi kilometru se na levé straně objeví hradba vápencových skal, od této chvíle údolí začnou svírat vápencové skály blíže k cestě a okolí začne dostávat tajemný nádech.


Kdo má rád jeskyňky a dobrodružství, jsou po cestě jak vidno na mapě malé jeskyňky, ty poznáte z cesty vyšlapanými pěšinkami. Tátové si vezmou baterky, pokud neumí svítit očima.






V polovině cesty se skály začnou dotýkat skoro cesty a narazíte na velmi úzkou soutěsku skal, kde se cesta prodírá ostrou zatáčkou dál směrem ke „Skalnímu mlýnu“. Toto je znamení, že se již blížíte k „Čertovu mostu“, nádhernému přírodnímu skalnímu útvaru. Bohužel nahoru se k němu nedostanete, musíte koukat od rozcestníku, který Vás na to upozorní.



Lesáci zde asi záměrně nechali vyrůst stromy, aby zakryli čistý výhled, komu je co do přírodních krás, dnes se přece chodí se svými ratolestmi do nákupních středisek a tam si mohou nakoupit asi všechny krásy, ale studené jak psí čumák, nechci urážet pejsky, ti jsou někdy milejší než některá dnešní populace, hlavně když některé maminy začnou řvát hystericky, kde má ten „čokl“ náhubek, v ten moment mám na jazyku, že bych jí taky dal náhubek. U ukazatele není žádné odpočívadlo ve formě laviček a stolu s přístřeškem, vlastně po celé trase, takže když odpočinout, tak sedinkou přímo na zem.
Kousek dál přijdete k vysokým skalám, kde pokud budete mít štěstí, cvičí horolezci své výkony, někdy to jsou zajímavé záběry, já osobně bych nelezl, i kdyby na vrchu bylo tele ze zlata.



Od těchto skal je to již asi 500 metrů ke „Kateřinské jeskyni“. Je to sice menší než „Punkevní“ jeskyně u „Macochy“, ale o to krásnější. Je součástí staré výtokové jeskyně, o čemž svědčí nápadné stopy po proudících vodách a jejich erozní činnosti. Kateřinská jeskyně byla též bohatým nalezištěm kostí pleistocénních zvířat, především medvědů. Cena asi 80,-Kč dospělí, na Macoše je 150-170,-Kč. Celá prohlídka trvá cca 40. minut. Takže po prohlídce se už jen doplazíte asi tak 300 metrů ke „Skalnímu mlýnu“, kde se můžete občerstvit ve všech cenových skupinách, buď u kiosků a nebo hotelové restaurace i s obsluhou, záleží na váze Vaší peněženky a síle Vašeho Ega.





Po ukončení občerstvení a průvanu v peněžence se vydáte po stejné trase zase zpět a než dojdete, určitě se bude chýlit den ke svému konci, o to více pocítíte nádhernou atmosféru okolní přírody. Po tomto občerstvení a cestě zpět budou u dětí jistě tendence k vyprázdnění cisteren, tak pozor hlavně v zatáčkách, tam bych jistě nedoporučoval vyprazdňování, jelikož z kopce řítící se cyklisté, v očích smrt a výraz vládce přírody  by mohli nepříjemně ukončit vypouštění a byl by malér s jistými výkřiky vybraných slov po „K“ a „P“.
Přeji pěkný zážitek a načerpání hodně energie, té je tam bohatě na rozdávání a nikdy se nenechte otrávit "blbci" a "namyšlenci", je to Váš život, ne jejich.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.