neděle 12. června 2011

Letos bych si dal s hřiby pokoj.

Dobrý den,
jsem se bavila se známým, který už dlouhou dobu pracuje pro
Akademii věd ČR jako biochemik a nejčastěji se zabývá výzkumem
nezávadnosti potravin.Povídal mi, že právě dělali výzkum, jak fukušimská katastrofa ovlivňuje složení hub, které lidi můžou normálně nasbírat v lese.
A výsledky byly tak špatné, že jim úplně zakázali je zveřejnit ! Ten známý mě prosil, abych to nikomu neříkala, ale já si myslím, že by to měl vědět každý.
Houby jsou totiž známé tím, že v sobě akumulují těžké kovy a jsou schopné pojmout až 100-krát vyšší koncentraci než je v okolním prostředí. A navíc dokážou nasát tyhle těžké kovy i z půdy nebo deště !
Radioaktivní těžké kovy pronikají přes myceliové vlákno podhoubí do nitra buněk a tam zůstávají. Jde např. o # cezium s poločasem rozpadu 30let (to je doba, než se rozpadne polovina jader atomu), jehož zamořeni je intenzivně sledováno už od Černobylské katastrofy !
Cezium dokáže snadno putovat tělem člověka a ozařovat jej.Nejvyšší koncentrace radiace bývá naměřena v hřibovitých houbách (např.praváci nebo křemenáče ), protože mají ze všech hub nejvíce pigmentu. Ti vědci otestovali první letošní houby a zjistili, ze skoro všechny několikanásobně překročily limity kontaminace, které jsou ještě pro člověka bezpečné. A jsou přesvědčeni, že za to může právě havárie ve Fukušimě, protože výsledky z předchozích let byly v pořádku.
Nechápu, proč nás naše vláda neinformovala, že i na území ČR dopadla japonská radiace.
P.S. Takže do lesa letos můžete i v noci. Bude to tam v houbové sezoně svítit jak na Václaváku, ironie, ale hrozná.Veřejná média Vás budou utvrzovat v tom, že to není pravda, ale určitě bych si uchoval určitou rezervu, zvláště když si uvědomím v kterých rukou jsou dnešní média.
AKTUALIZACE:
Důvěřuj, ale prověřuj!
20.6.2011 Poprosil jsem kolegy aby změřil radioaktivní pozadí ( okolí Brna), nevykazuje zatím žádné zvýšení, takže to vypadá, že hřiby nebudou "svítit". Bylo by dobré, kdyby ještě někdo z jiné části republiky  měl možnost měření a poslal na můj mail výsledek a nebo do komentářů. Děkuji.
21.6.2011 Teď jsem se vrátil z lesů a hájů, kde jsme s kolegou měřili radioaktivitu(okolí Brna), mohu potvrdit že i u hub nešla nad hodnotu přirozeného radioaktivního pozadí 0,16 , takže houby můžeme sbírat . Článek zde nechám celý, aby jste viděli, že jen tak to u nás neprojde, důvěřuj, ale prověřuj. Zdar houbařské sezoně!

2 komentáře:

  1. Tento článek jsem taktéž zachytil, asi za tři dny,se objevilo že to byl hoax.
    Kloním se k tomuto názoru protože podle mých měření bylo zvýšení skutečně na hranici měřitelnosti což kupodivu tvrdí pro tento případ pravdivě i media.Ovšem, že v žulových skalách skalách může dojít k nepředvídaným efektům je další věc.

    OdpovědětVymazat
  2. Uvidíme, bylo by to výborné, protože brouzdat lesem a přitom koukat na hřiby, které bych nemohl, by bylo špatné. Teď jde ještě o lokality a jak říkáte i o složení podloží, tedy průsaku vody atd. ono to asi nebude všude stejné, ale i tak je to dobrá zpráva. Rovněž poprosím kolegu aby provedl měření Gaigrem a uvidíme. Důvěřuj, ale prověřuj.
    Děkuji.

    OdpovědětVymazat

Kdo je Anonymní, tedy nepřihlášen, vždy se podepsat, je to základ slušného chování. Většinou nepustím do éteru.